Smörkolaglass med pecannötter

Smörkolaglass är en av mina favoriter. Som en billig men personlig julklapp gav jag bort några burkar med egna etiketter. Det var ganska krångligt att transportera hem till släkten, men också ganska kul att ge bort iskalla paket med frysklampar i.

1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde (Läs mer)
2 dl sojamjölk
50 g vegosmör
En gnutta salt
Ca 50 g pecannötter

Smält sockret på högsta värmen under omrörning med t.ex. en träslev. När sockret smält och blivit ljust brunt så tar du av kastrullen från värmen och tillsätter mjölken. Det kommer bli en fruktansvärd röra, men sätt tillbaka på medelvärme under ständig omrörning. Efter 5-10 minuter bör karamellen ha lösts upp i mjölken. Ta av från värmen, tillsätt grädde, smör (gärna flytande), vaniljsocker och salt efter smak. Kontrollera att blandningen är jämn, sila eventuellt bort ej upplösta karamellbitar. Kyl ordentligt i kyl eller frys och kör i glassmaskin, eller frys på annat sätt. Avsluta med att röra ner pecannötterna.

Smöra pecanerna! Den som vill kan “smörsteka” nötterna med lite salt innan de rörs ner i glassen. Kom bara ihåg att vänta tills de svalnat innan.

VeggieToppen

Tags: , , , ,

One Response to “Smörkolaglass med pecannötter”